Opis przepisu

To najłatwiejszy przepis na pieczonego dorsza jaki znajdziecie! Nie dość, że czas pieczenia to zaledwie 15 minut, to ryba wychodzi idealnie chrupiąca i aromatyczna.

Kategoria: Potrawy z dorszem
Główny składnik: Dorsz
Czas całkowity: 20 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 5 porcji
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

700 g filetów z dorsza, 4-6 sztuk
¼ szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
5 łyżek świeżego soku z cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki roztopionego masła
5 ząbków czosnku, posiekanych
⅓ szklanka mąki uniwersalnej
1 łyżeczka mielonej kolendry
¾ łyżeczki słodkiej hiszpańskiej papryki
¾ łyżeczki mielonego kminku
¾ łyżeczki soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. W płytkiej misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę i roztopione masło (nie dodawaj jeszcze czosnku). Odłóż na bok. W drugiej płytkiej misce wymieszaj mąkę, przyprawy, sól i pieprz. Ustaw obok sosu cytrynowego.
2. Osusz rybę. Zanurz ją w sosie cytrynowym, a następnie w mące. Strząsnąć nadmiar mąki. Sos cytrynowy zachowaj na później.
3. Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na żeliwnej patelni (lub patelni przeznaczonej do piekarnika) na średnim ogniu (obserwuj olej, aby upewnić się, że się mieni, ale nie dymi). Dodaj rybę i obsmaż z każdej strony, aby nadać jej trochę koloru, ale nie gotuj do końca (około 2 minuty z każdej strony). Zdejmij patelnię z ognia.
4. Do pozostałego sosu cytrynowego dodaj zmielony czosnek i wymieszaj. Skrop wszystkie filety rybne. Piecz w rozgrzanym piekarniku, aż ryba będzie łatwo łamać się widelcem (powinno wystarczyć 10 minut, ale zacznij sprawdzać wcześniej). Zdejmij z ognia i posyp posiekaną natką pietruszki.

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności