Opis przepisu

Przepyszne, aromatyczne i kolorowe danie, które będzie idealne w gorące dni.

Kategoria: Zupy
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: do 210 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia polska
Metoda przyrządzania: Gotowanie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

Marchewka - 6-7 sztuk
Korzeń pietruszki - 3 sztuki
Cebula - 3 sztuki
Seler - 1 sztuka
Por - 1 duża sztuka
Lubczyk - kilka łodyg
Sól - 3 łyżeczki
Pieprz czarny - kilkanaście kulek
Ziele angielskie - 5 sztuk
Liść laurowy - 5 sztuk
Woda - do przykrycia warzyw
Botwinka z liśćmi - 2 pęczki
Ogórek gruntowy - 4 sztuki
Czosnek - 2 ząbki
Bulion warzywny - 600ml
Szczypiorek - 4 łyżki
Maślanka/Kefir - 600g
Śmietana 18% - 400g
Koperek - duży pęczek
Ocet jabłkowy - do smaku
sól/pieprz - do smaku
Jajko - 2 szt
Łosoś wędzony - 100g
Oliwa z oliwek - 2 łyżki
Koperek - 1 łyżka
Sok z cytryny - 2 łyżki
Pieprz zmielony - do smaku

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Warzywa na bulion myjemy (nie obieramy ze skórki), kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, do przykrycia warzyw. Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu przez 3h. Odcedzamy płyn.
Chłodnik botwinkowy z jajkiem i kuleczkami z łososia
2. Botwinkę myjemy, odcinamy buraczki, oddzielamy łodygi od liści, obieramy, kroimy w kostkę. Liście również myjemy i siekamy.
3. Podgrzewamy bulion, wrzucamy buraczki i gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). Łodyżki siekamy i wrzucamy po 10 minutach. Liście dodajemy 2 min przed końcem gotowania.
4. Gotujemy jajko na twardo. Obieramy ze skorupki i kroimy na pół.
5. Zupę studzimy, dodajemy startego na tarce ogórka, szczypiorek, koperek, maślankę/kefir i śmietanę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na min. godzinę.
6. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, octem jabłkowym i startym czosnkiem.
7. Łososia siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Wyrabiamy małe kuleczki.
8. Porządnie schłodzony chłodnik wlewamy do miseczki, podajemy z ugotowanym jajkiem, szczypiorkiem, ogórkiem oraz salsą z łososia.
Chłodnik botwinkowy z jajkiem i kuleczkami z łososia

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności