Wyrazisty tabbouleh z łososiem

A może tym razem coś z Bliskiego Wschodu? Np. tradycyjny libański tabbouleh z dwoma rodzajami łososia? Wbrew pozorom to bardzo łatwa w przygotowaniu potrawa, a przy tym niesamowicie smaczna i pożywna. Warto spróbować!

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: do 120 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 6 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia bliskowschodnia
Metoda przyrządzania: Grillowanie
Wyrazisty tabbouleh z łososiem

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. Ugotuj kaszę lub quinoę zgodnie z instrukcją z opakowania (lub przez 7 minut w dobrze osolonej wodzie). Po gotowaniu odsącz i przełóż do dużego naczynia. Pozwól ostygnąć.
    2. Filety świeżego łososia posmaruj cienką warstwą oleju, posól i zawiń w folię spożywczą. Umieść na rozgrzanej patelni grillowej (lub w piekarniku) i grilluj przez ok. 10 minut. W połowie obróć na drugą stronę. Łosoś powinien stać się po tym delikatny. Jemu również pozwól nieco przestygnąć.
    3. Pozostały olej rozgrzej na patelni. Dodaj cebulę i imbir. Smaż przez ok. 5 minut na niewielkim ogniu, aż cebula się dobrze zeszkli. Dodaj pastę curry i smaż, ciągle mieszając, przez ok. minutę.
    4. Zdejmij pastę z ognia, dodaj jogurt i sok z cytryny. Możesz też nieco posolić. Dobrze zamieszaj. Ponownie pozwól całości wystygnąć.
    5. Podziel łososia - zarówno świeżego, jak i wędzonego, na małe kawałki. Połowę wędzonego łososia i całego świeżego dodaj do kaszy. Dodaj dressing z pasty curry i jogurtu i połowę kolendry lub natki.
    6. Dodaj pomidorki i ogórka, a następnie wszystko dobrze wymieszaj. Przed podaniem udekoruj pozostałym wędzonym łososiem, kolendrą (lub natką) i ćwiartkami cytryny. Gotowe!
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności