Opis przepisu

A może tym razem coś z Bliskiego Wschodu? Np. tradycyjny libański tabbouleh z dwoma rodzajami łososia? Wbrew pozorom to bardzo łatwa w przygotowaniu potrawa, a przy tym niesamowicie smaczna i pożywna. Warto spróbować!

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: do 120 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 6 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia bliskowschodnia
Metoda przyrządzania: Grillowanie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

400 g kaszy bulgur lub quinoa
500 g filetów świeżego łososia
300 g łososia wędzonego na gorąco SuperFish
3 łyżki oleju słonecznikowego
2 cebule (drobno posiekane)
5 cm kawałek imbiru (obrany i drobno posiekany)
2 łyżki pasty curry (np. korma)
300 g jogurtu greckiego
3 cytryny (1 wyciśnięta i 2 pokrojone w ćwiartki)
1 szklanka pomidorków cherry (pokrojonych w połówki)
1 ogórek świeży (pokrojony w plastry)
Kilka szczypt liści kolendry lub natki pietruszki

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Ugotuj kaszę lub quinoę zgodnie z instrukcją z opakowania (lub przez 7 minut w dobrze osolonej wodzie). Po gotowaniu odsącz i przełóż do dużego naczynia. Pozwól ostygnąć.
2. Filety świeżego łososia posmaruj cienką warstwą oleju, posól i zawiń w folię spożywczą. Umieść na rozgrzanej patelni grillowej (lub w piekarniku) i grilluj przez ok. 10 minut. W połowie obróć na drugą stronę. Łosoś powinien stać się po tym delikatny. Jemu również pozwól nieco przestygnąć.
3. Pozostały olej rozgrzej na patelni. Dodaj cebulę i imbir. Smaż przez ok. 5 minut na niewielkim ogniu, aż cebula się dobrze zeszkli. Dodaj pastę curry i smaż, ciągle mieszając, przez ok. minutę.
4. Zdejmij pastę z ognia, dodaj jogurt i sok z cytryny. Możesz też nieco posolić. Dobrze zamieszaj. Ponownie pozwól całości wystygnąć.
5. Podziel łososia - zarówno świeżego, jak i wędzonego, na małe kawałki. Połowę wędzonego łososia i całego świeżego dodaj do kaszy. Dodaj dressing z pasty curry i jogurtu i połowę kolendry lub natki.
6. Dodaj pomidorki i ogórka, a następnie wszystko dobrze wymieszaj. Przed podaniem udekoruj pozostałym wędzonym łososiem, kolendrą (lub natką) i ćwiartkami cytryny. Gotowe!

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności