Tarta z łososiem, burakami, serem kozim i orzechami włoskimi

Idealne danie na wieczór z najbliższymi znajomymi. Można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: do 210 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 8 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie
Tarta z łososiem, burakami, serem kozim i orzechami włoskimi

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pokrojone masło, jajka, oraz sól. Szybko zagniatamy ciasto, tak aby za mocno go nie ogrzać. Pod koniec zagniatania dodajemy 2 łyżki wody.
    2. Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce ok 1h.
    3. Buraki kroimy w kostkę, dodajemy serek śmietankowy, jajka, rozmaryn oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy farsz.
    4. Dodajemy prażone i posiekane orzechy włoskie. Mieszamy i gotowe.
    5. Wyjmujemy z lodówki ciasto kruche, podsypujemy blat mąką i rozwałkujemy na kształt koła (ok 30cm średnicy, ponieważ moja tortownica ma 25cm). Przekładamy do tortownicy, nakłuwamy widelcem spód. Chłodzimy w lodówce 20 minut.
    6. Wyjmujemy z lodówki, przykrywamy aluminium i obciążamy suchą fasolą/grochem (dzięki temu ciasto nie urośnie). Pieczemy w piekarniku bez termoobiegu 30 minut w 190*C.
    7. Upieczone ciasto kruche wyciągamy z piekarnika, wlewamy do niego farsz i wyrównujemy. Na wierzch kładziemy łososia, ser kozi w plastrach oraz posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
    8. Pieczemy 35 minut w 190*C. Pod koniec pieczenia włączamy górny termoobieg, aby zarumienić ser.
    9. Czekamy 15 minut, aż tarta trochę ostygnie, dekorujemy młodymi listkami i jemy!
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności