Opis przepisu

Idealne danie na wieczór z najbliższymi znajomymi. Można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: do 210 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 8 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

Mąka pszenna - 315g
Zimne masło - 190g
Jajko - 2 sztuki
Sól - 2 łyżeczki
Zimna woda - 2 łyżki
Sucha fasola/groch - do obciążenia spodu
Buraki (ugotowane lub upieczone) - 500g
Serek śmietankowy - 300g
Jajko - 3 sztuki
Rozmaryn - kilka gałązek
Pieprz/sól - do smaku
Orzechy włoskie - duża garść
Łosoś wędzony - 100g
Ser kozi rolada - 1 sztuka
Orzechy włoskie - kilka sztuk
Młode listki botwinki/rukola - do dekoracji

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pokrojone masło, jajka, oraz sól. Szybko zagniatamy ciasto, tak aby za mocno go nie ogrzać. Pod koniec zagniatania dodajemy 2 łyżki wody.
Tarta z łososiem, burakami, serem kozim i orzechami włoskimi
2. Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce ok 1h.
Tarta z łososiem, burakami, serem kozim i orzechami włoskimi
3. Buraki kroimy w kostkę, dodajemy serek śmietankowy, jajka, rozmaryn oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy farsz.
Tarta z łososiem, burakami, serem kozim i orzechami włoskimi
4. Dodajemy prażone i posiekane orzechy włoskie. Mieszamy i gotowe.
Tarta z łososiem, burakami, serem kozim i orzechami włoskimi
5. Wyjmujemy z lodówki ciasto kruche, podsypujemy blat mąką i rozwałkujemy na kształt koła (ok 30cm średnicy, ponieważ moja tortownica ma 25cm). Przekładamy do tortownicy, nakłuwamy widelcem spód. Chłodzimy w lodówce 20 minut.
6. Wyjmujemy z lodówki, przykrywamy aluminium i obciążamy suchą fasolą/grochem (dzięki temu ciasto nie urośnie). Pieczemy w piekarniku bez termoobiegu 30 minut w 190*C.
Tarta z łososiem, burakami, serem kozim i orzechami włoskimi
7. Upieczone ciasto kruche wyciągamy z piekarnika, wlewamy do niego farsz i wyrównujemy. Na wierzch kładziemy łososia, ser kozi w plastrach oraz posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
8. Pieczemy 35 minut w 190*C. Pod koniec pieczenia włączamy górny termoobieg, aby zarumienić ser.
9. Czekamy 15 minut, aż tarta trochę ostygnie, dekorujemy młodymi listkami i jemy!
Tarta z łososiem, burakami, serem kozim i orzechami włoskimi

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności