Hawajski poke bowl z łososiem na lato

Hawaje to jeden z najciekawszych kierunków na wypoczynek, ale także niesamowita inspiracja kulinarna. Pochodzący z tych wysp poke bowl to jedna z najciekawszych i najpopularniejszych ostatnio potraw z łososiem. Nie wszyscy wiedzą jednak, że sami Hawajczycy inspirowali się przy jej tworzeniu… kuchnia japońską! A to oznacza, że powinni jej spróbować także miłośnicy smaków azjatyckich. Co ciekawe, poke bowl można przyrządzić z powodzeniem, używając wyłącznie składników łatwo dostępnych w Polsce.

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: do 120 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia amerykańska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Hawajski poke bowl z łososiem na lato

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. W dużej misce wymieszaj sos sojowy, ocet winny, olej sezamowy, imbir, płatki chili, cebulę i sezam. Dodaj łososia pokrojonego na małe kawałki i znów dobrze wymieszaj. Odłóż do lodówki na ok. godzinę.
    2. W czterech głębokich naczyniach umieść ugotowany i ostudzony ryż. Na nim połóż łososia, ćwiartkę pokrojonego awokado, garść sałaty, kilkanaście nasion edamame lub bobu i po kilka plastrów ogórka i rzodkiewki.
    3. Przyozdób dodatkową cebulą i sezamem. Smacznego!
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności