Dorsz zapiekany z jarmużem

Dorsz jest uznawany za jedną z najbardziej wykwintnych ryb. Jego białe i delikatne mięso zasługuje na równie eleganckie i wysmakowane towarzystwo. Nieco jesienny, bo zawierający dynię, i zdrowy, bo z jarmużem, posiłek przygotujecie bez większego wysiłku. Sami sprawdźcie!

Kategoria: Potrawy z dorszem
Główny składnik: Dorsz
Czas całkowity: do 120 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 3 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie
Dorsz zapiekany z jarmużem

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. Polędwicę z dorsza zamarynuj solą, pieprzem, tymiankiem i przyprawą do ryb. Odstaw na ok. godzinę do lodówki, żeby ryba mogła przejść aromatem.
    2. Bakłażana pokrój na plastry, oprósz solą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie zmyj sól, osusz plastry i posmaruj olejem rzepakowym (z dwóch stron). Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posyp pieprzem.
    3. Z jarmużu odetnij łodygi, a liście posiekaj. Wrzuć je do garnka i gotuj trzy minuty. Odcedź z wody. Przesmaż na maśle drobno pokroją cebulę i czosnek (przeciśnięty przez praskę) , dodaj jarmuż, sól, pieprz i smaż przez chwilę.
    4. W naczyniu żaroodpornym ułóż jarmuż, a na nim rybę. Na blasze obok plastrów bakłażana ułóż kawałki pokrojonej dyni. Piekarnik rozgrzej do temp 200 stopni. Wstaw blachę z bakłażanem i dynią na 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę piekarnika na 170 stopni i włóż naczynie z rybą i piecz jeszcze 15-20 minut.
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności