Opis przepisu

Dorsz jest uznawany za jedną z najbardziej wykwintnych ryb. Jego białe i delikatne mięso zasługuje na równie eleganckie i wysmakowane towarzystwo. Nieco jesienny, bo zawierający dynię, i zdrowy, bo z jarmużem, posiłek przygotujecie bez większego wysiłku. Sami sprawdźcie!

Kategoria: Potrawy z dorszem
Główny składnik: Dorsz
Czas całkowity: do 120 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 3 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

Polędwica z dorsza atlantyckiego SuperFish
250g dyni
1 bakłażan
400g jarmużu
cebula
ząbek czosnku
łyżka masła
przyprawa do ryb
natka pietruszki
tymianek
olej
sól i pieprz

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Polędwicę z dorsza zamarynuj solą, pieprzem, tymiankiem i przyprawą do ryb. Odstaw na ok. godzinę do lodówki, żeby ryba mogła przejść aromatem.
2. Bakłażana pokrój na plastry, oprósz solą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie zmyj sól, osusz plastry i posmaruj olejem rzepakowym (z dwóch stron). Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posyp pieprzem.
3. Z jarmużu odetnij łodygi, a liście posiekaj. Wrzuć je do garnka i gotuj trzy minuty. Odcedź z wody. Przesmaż na maśle drobno pokroją cebulę i czosnek (przeciśnięty przez praskę) , dodaj jarmuż, sól, pieprz i smaż przez chwilę.
4. W naczyniu żaroodpornym ułóż jarmuż, a na nim rybę. Na blasze obok plastrów bakłażana ułóż kawałki pokrojonej dyni. Piekarnik rozgrzej do temp 200 stopni. Wstaw blachę z bakłażanem i dynią na 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę piekarnika na 170 stopni i włóż naczynie z rybą i piecz jeszcze 15-20 minut.

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności