Opis przepisu

Gofry nie muszą być tylko słodkim deserem! Ich wytrawna, szpinakowo-serowa wersja stanowi np. doskonały pomysł na śniadanie. Szczególnie w wersji z łososiem wędzonym i jajkiem.

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Smażenie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

10 jajek (2 do ciasta i 8 na wierzch)
1 1/2 szklanki mleka
125 g masła (+ kawałek do smażenia jajek)
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
250 g sera feta (dobrze rozdrobnionego)
1/4 szklanki tartego parmezanu
150 g rozmrożonego szpinaku
200 g łososia wędzonego na zimno SuperFish
Kiełki rzodkiewki

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Zacznij od rozgrzania gofrownicy.
2. Rozdziel żółtka od białek w dwóch jajkach. Żółtka wymieszaj z mlekiem i 125 g masła. Białka odłóż na razie na bok.
3. Wsyp mąkę z solą do dużego naczynia i na jej szczycie zrób wgłębienie.
4. Do wgłębienia wlej mieszankę mleka, masła i żółtek. Wymieszaj, aż całość będzie stanowić jednolitą masę. Dorzuć do niej 150 g rozdrobnionej fety, parmezan i odsączony szpinak. Ponownie wymieszaj.
5. Ubij wcześniej odstawione białka na sztywno i dodaj do masy. Ponownie wymieszaj.
6. Wlej po pół szklanki powstałej masy na każdą połówkę płyty w gofrownicy. Zamknij pokrywę i smaż, aż gofry dobrze się zarumienią.
7. Na dużej patelni rozpuść kawałek masła i rozbij pojedynczo pozostałe jajka. Smaż je aż białko się zetnie - mają to być jajka sadzone.
8. Na każdym gofrze ułóż jajko sadzone i 25 g łososia wędzonego. Posyp pozostałym serem feta i kiełkami. Gotowe!

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności