Opis przepisu

A na przystawkę sycąca tortilla w wersji hiszpańskiej! Niech nie zwiedzie was jednak nazwa – ta potrawa ma niewiele wspólnego ze znanymi z kuchni meksykańskiej pszennymi plackami. Nie ustępuje jej jednak w kwestii smaku. Sprawdźcie sami!

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia hiszpańska
Metoda przyrządzania: Smażenie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz, oregano
2 papryki (czerwona i zielona)
500 g ziemniaków
1 duża cebula
6 jajek
150 g łososia wędzonego na zimno SuperFish

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na cienki plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę myjemy i kroimy w cienkie paski lub kostkę.
2. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ziemniaki i smażymy przez około 4-5 minut. Solimy do smaku. Następnie dorzucamy paprykę oraz cebulę i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut co jakiś czas mieszając.
3. Podsmażone warzywa zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
4. Do wysokiej miski wbijamy jajka, następnie przy pomocy trzepaczki delikatnie ubijamy.
5. Do miski z masą jajeczną dodajemy podsmażone warzywa i łączymy razem. Dodajemy także pokrojonego w paski łososia i przyprawy.
6. Ponownie rozgrzewamy olej na patelni – średnia moc. Wlewamy powstałą masę i smażymy pod przykryciem przez około 5-6 minut. Co jakiś czas warto delikatnie poruszać patelnią – zapobiegnie to przywieraniu potrawy.
7. Po tym czasie obracamy tortillę na drugą stronę. Przykrywam patelnię talerzem i odwracamy, tak by talerz był na dole, a patelnia na górze. Uwaga na gorącą patelnię!
8. Smażymy bez przykrycia kolejne 5 minut na małym ogniu. Tortilla będzie smakowała równie dobrze serwowana na ciepło, jak i na zimno. Możemy udekorować ją dodatkowo startym serem, pomidorkami koktajlowymi, kolendrą lub pietruszką.

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności