Opis przepisu

Ta tradycyjna wschodnioeuropejska potrawa świąteczna doskonale sprawdza się na stole nie tylko podczas Bożego Narodzenia, ale także w Wielkanoc. A jeśli jeszcze mało Wam przełamywania kulinarnych stereotypów, to mamy dla Was coś wspaniałego – przepis na wersję z wędzonym łososiem!

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: do 120 minut
Poziom trudności: Trudny
Ilość porcji: dla 6 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia rosyjska
Metoda przyrządzania: Pieczenie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

400 g łososia wędzonego na gorąco SuperFish
2 szklanki ryżu
1 łyżka czerwonego pieprzu (zmielonego)
1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
OPCJONALNIE: 450 g liści młodego szpinaku
OPCJONALNIE: 2 duże szalotki (pokrojone w drobną kostkę)
OPCJONALNIE: 450 g pieczarek (pokrojonych w plastry)
3 jajka
2 gałązki kopru (posiekane)
2 rolki ciasta francuskiego (rozwałkowane do ok. 32 x 40 cm)
60 ml białego wina
2 łyżki musztardy Dijon
170 g śmietany kremówki
2 łyżki masła
sól i pieprz
2 kostki bulionu warzywnego
Opcjonalnie: Kapary, kminek, sok z cytryny

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. 2 jajka ugotuj na twardo i pozostaw do ostygnięcia. Gdy już będą zimne, obierz je i pokrój w plastry.
2. OPCJONALNIE: Rozgrzej oliwę na dużej patelni i podsmaż na niej szpinak z szalotką. Gdy już się zredukuje, odstaw na kilka minut, żeby ostygł, dob
3. OPCJONALNIE: Podobnie jak szpinak, podsmaż pieczarki przez ok. 10-15 minut. Następnie również wyciśnij z nich nadmiar wody i wstaw do lodówki na godzinę.
4. Ugotuj ryż w bulionie warzywnym. Gdy już będzie gotowy, dodaj czerwony pieprz i natkę pietruszki. Dobrze wymieszaj i również wstaw na godzinę do lodówki.
5. Gdy wszystkie powyższe składniki się schłodzą, możesz przejść do właściwego przygotowania potrawy. Gdy rozwałkujesz dwie rolki ciasta francuskiego mniej więcej do rozmiaru 32 x 40 cm, weź jedna z nich i ułóż na posypanym mąką blacie.
6. Czas ułożyć pierwszą warstwę na cieście. Zaczynamy od ryżu. Układaj go tak, aby został ok. 3-4 cm margines przy każdym boku ciasta. Jednocześnie ważne, aby warstwa ryżu miała minimum ok. 3 cm grubości.
7. Następnie ułóż na ryżu kolejno warstwę szpinaku i pieczarek. Na tym etapie, jeśli lubisz, możesz dodać też kapary i kminek.
8. W kolejnym kroku ułóż warstwę z łososia wędzonego na gorąco SuperFish. Nie musisz dzielić filetów na mniejsze części. Posyp je za to solą, pieprzem i 3/4 posiadanego koperku.
9. Na łososiu ułóż z kolei plastry jajek ugotowanych na twardo.
10. Trzecie jajko rozbij i utrzep. Posmaruj jego częścią marginesy, które pozostały na rolce ciasta. Całość przykryj drugą rolką ciasta francuskiego i dociśnij ją do wspomnianych marginesów. Następnie posmaruj całość pozostałym jajkiem.
11. Piecz całość przez ok. godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W tym czasie możesz przygotować sos, z którym podasz kulebiak.
12. Rozgrzej średni rondel i wymieszaj w nim pozostały koperek oraz wino. Gotuj, aż wino zredukuje się o połowę.
13. Dodaj musztardę i śmietanę. Gotuj na małym ogniu aż całość zgęstnieje. Możesz opcjonalnie dodać też nieco soku z cytryny.
14. Zdejmij sos z ognia i dodaj masło. Utrzep całość trzepaczką do jajek.
15. Gotowe! Upieczony kulebiak pokrój w grube plastry i podawaj z sosem. Smacznego!

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności