Świąteczne francuskie roladki z wędzonym łososiem

Na świątecznym stole nie może zabraknąć również tych kultowych przysmaków z ciasta francuskiego, chociaż sprawdzą się one doskonale również po Bożym Narodzenie. Wiedzieliście, że można je w bardzo pyszny sposób przyrządzić także z łososiem wędzonym? Oto niezawodny sposób!

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia francuska
Metoda przyrządzania: Pieczenie
Świąteczne francuskie roladki z wędzonym łososiem

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. Rozwiń rolkę ciasta francuskiego i posmaruj jej jedną stronę roztrzepanym jajkiem. Jeśli chcesz dodać mak do swoich roladek - posyp nim równomiernie tę stronę - tak, aby ziarna przykleiły się do jajka.
    2. Obróć ciasto na drugą stronę i posmaruj ją serkiem śmietankowym. Następnie ułóż na nim plastry łososia i delikatnie posyp szczypiorkiem. pamiętaj aby zostawić ok. dwucentymetrowy pasek samego ciasta wzdłuż jednego z dłuższych boków.
    3. Zwiń ciasto w rulon wzdłuż krótszego boku - od strony bez paska samego ciasta, do wspomnianego paska. Ciasto nie powinno być zwinięte zbyt ściśle.
    4. Ściśnij lekko palcami powstały rulon, aby pasek samego ciasta skleił się z resztą. Następnie pokrój rulon na ok. dwucentymetrowe plastry.
    5. Rozgrzej piekarnik do ok. 200 stopni i piecz roladki przez ok. 25-30 minut (aż delikatnie zbrązowieją). W połowie obróć je na drugą stronę. Gotowe!
    Kieszonki na grilla z łososiem
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności