Smażone kalmary

Absolutna klasyka kuchni śródziemnomorskiej, czyli smażone kalmary. Są niesamowicie proste w przygotowaniu i pyszne w smaku. Możesz przygotować je jako zakąskę do dania głównego lub jako finger food na imprezę.

Główny składnik: Kalmary
Czas całkowity: 40 minut
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Smażenie
Smażone kalmary

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. Rozgrzej frytownicę powietrzną do 400°C. W płytkiej misce wymieszaj mąkę i sól. W innej płytkiej misce ubij jajko i mleko. W trzeciej płytkiej misce wymieszaj bułkę tartą, sól i pieprz. Zanurzaj kalmary w mieszance mąki, następnie mieszance jajecznej i mieszance z bułką tartą.
    2. Rozdziel kalmary na partie. Układaj je w koszu frytownicy w pojedynczych warstwach. Smaż po 4 minuty po każdej ze stron. Jeśli nie masz frytownicy, użyj głębokiej patelni.
    3. minuty po każdej ze stron. Jeśli nie masz frytownicy, użyj głębokiej patelni. Podawaj udekorowane kolendrą i z ulubionym sosem.
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności