Opis przepisu

Co otrzymamy, gdy połączymy kremową łososiową pastę z delikatnie słodkimi brioszkami? Smakowe niebo! Koniecznie spróbujcie! Ten przepis przyda się na weekendowe śniadanie, rodzinne spotkanie czy też imprezę ze znajomymi. Zaskoczcie bliskich i przygotujcie im to danie!

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: do 150 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

100g łososia Atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym Superfish
200g serek naturalny/kanapkowy
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżka natki pietruszki
sok z 1/4 cytryny
370g mąki
150ml mleka
20g drożdży
2 jajka
1 żółtko do posmarowania
70g masła
50g cukru
½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Łososia, serek, musztardę, natkę pietruszki oraz sok z cytryny umieścić w malakserze i zblendować. Wstawić do lodówki.
2. Pokruszyć drożdże, zalać ciepłym mlekiem, dodać łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut. W misce umieścić mąkę, jajka, pozostały cukier, sól. Dodać rozczyn. Wyrabiać ciasto przy użyciu miksera przez kilka minut, w trakcie dodać roztopione masło. Przykryć ciasto i odstawić na ok. godzinę.
3. Ciasto zagnieść, podzielić na kilka części i formować kule. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia położyć na samym środku kokilkę (okrągłe naczynie ułożone do góry dnem). Wokół ułożyć kule z ciasta, zachowując między nimi niewielkie odległości. Przykryć ściereczką, odstawić na kilkanaście minut.
4. Za pomocą pędzelka posmarować każdą brioszkę żółtkiem. Piec 25 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu, wyjąć kokilkę, odwrócić i wypełnić pastą łososiową.

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności