Omlet tamagoyaki z łososiem na toście z awokado

Japoński, zawijany omlet tamagoyaki na chrupiącym toście z pastą z awokado.

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia japońska
Metoda przyrządzania: Smażenie
Omlet tamagoyaki z łososiem na toście z awokado

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. Mozzarellę i łososia pokroić w ok. 2 centymetrowe plastry. Szpinak posiekać i przełożyć na patelnie. Obrane awokado zmiażdżyć widelcem w misce, dodać kilka kropel cytryny, drobno posiekaną cebulkę oraz starty czosnek. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
    2. Posiekany szpinak smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu na małym ogniu, aż zrobi się miękki i straci swoją objętość. Wbić jajka do miski i wymieszać je widelcem lub trzepaczką. Dodać do jajek bulion dashi, mirin, cukier oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa.
    3. Postawić patelnię na małym ogniu. Rozsmarować olej ryżowy lub masło na patelni, nadmiar tłuszczu odsączyć złożonym papierem ręcznikowym. Na patelnie wlać ok. 1/4 masy jajecznej, tak, aby pokryła cały spód patelni. Pałeczkami lub drewnianą łopatką wygładzić wszystkie tworzące się bąble. Gdy omlet zacznie się lekko ścinać, ale jest jeszcze z wierzchu wilgotny, należy ułożyć nadzienie z łososia, sera oraz szpinaku. Podważyć łopatką brzegi omletu, zaczynając od boków, a następnie zwinąć w płaski rulon, zaczynając od końca, przy którym jest nadzienie (nie zwijać jak naleśnik, tylko złożyć na cztery).
    4. Ponownie natłuścić powierzchnię patelni przy pomocy papieru, którego wcześniej użyliśmy, przesuwając omlet na koniec patelni. Wlać następną porcję jajek, unieść lekko omlet lekko do góry i przechylić patelnię, aby płynna masa dostała się pod niego. Gdy warstwa omletu zacznie tężeć, przetoczyć po niej rulonik, formując większą rolkę. Trzecią i ostatnią porcję usmażyć i zwinąć w ten sam sposób. Po usmażeniu omlet ułożyć na ręcznik papierowy i dokładnie owinąć, lekko dociskając od góry. Odczekać kilka minut aż ostygnie i pokroić go w 3-4 centymetrowe porcje.
    5.
    Chleb tostowy podpiec w tosterze lub na patelni. Przypieczony chleb tostowy smarujemy grubą warstwą pasty z awokado, po czym kładziemy na niego kawałek omletu. Dekorujemy kanapkę posiekanym szczypiorkiem.
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności