Moqueca Baiana

Ta tajemniczo brzmiąca potrawa wywodzi się z Brazylii. Jest ichniejszym odpowiednikiem gulaszu, który z kolei przywędrował do Polski z Węgier. Moqueca różni się od doskonale znanej nam potrawy przede wszystkim rodzajem mięsa – jest przygotowywana z owoców morza i ryb. Pomimo egzotycznych korzeni, możecie z powodzeniem przygotować ją w swojej kuchni, wykorzystując w tym celu dorsza atlantyckiego.

Kategoria: Potrawy z dorszem
Główny składnik: Dorsz
Czas całkowity: 40 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia brazylijska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Moqueca Baiana

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. Zamarynuj rybę: włóż ją do miski i zalej sokiem z limonki, łyżeczką oliwy oraz solą i pieprzem. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut.
    2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Smaż na niej rybę do czasu, aż będzie delikatnie zarumieniona. Przełóż rybę na talerz i odstaw.
    3. Na tej samej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę oraz czosnek, a następnie dodaj paprykę.
    4. Dodaj pozostałe składniki, również bulion. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez ok 15-20 minut – do momentu zgęstnienia. Dopraw solą i pieprzem.
    5. Dodaj do gulaszu usmażoną wcześniej i pokrojoną na kawałki rybę.
    6. Dodaj sok z limonki i udekoruj całość kolendra. Smacznego!
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności