Opis przepisu

Przepis na sos Aioli pochodzi prosto ze słonecznej Prowansji. Skoro za oknem plucha i przymrozek, powinniśmy zadbać o to, żeby słońce gościło przynajmniej na naszych talerzach. Z takim przepisem o aromaty, unikalne smaki i lato nie trudno. Kilka prostych składników, a efekt zachwyca!

Kategoria: Potrawy z miruną
Główny składnik: Miruna
Czas całkowity: 30 minut
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia francuska
Metoda przyrządzania: Smażenie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

Miruna Nowozelandzka SuperFish
1 żółtko
100ml oleju
sok wyciśnięty z połowy cytryny
łyżka wody
sól i pieprz

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Mirunę umyj, osusz papierowym ręcznikiem a następnie posyp solą i pieprzem.
2. Rozgrzej olej. Włóż rybę na patelnię i smaż 2 minuty. Po tym czasie obróć ją i smaż jeszcze 2-3 minuty (w zależności od grubości filetu). Zdejmij rybę z ognia, polej sokiem z cytryny i posyp natką pietruszki.
3. Żółtko utrzyj z dodatkiem szczypty soli i sokiem z cytryny. Następnie, nie przerywając ucierania, dodawaj cienkim strumieniem olej. Masa powinna zwiększyć swoją objętość i lekko zmienić kolor na jaśniejszy.
4. Na koniec dodaj łyżkę wody i lekko dosól. Aioli włóż do naczynka, a na wierzch wlej odrobinę oliwy z oliwek.

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności