Łosoś w kokosowym curry

Oto nie lada gratka dla fanów kuchni azjatyckiej, czyli łosoś w kokosowym curry. Gwarantujemy, że takiej równowagi smaków nie zaznaliście jeszcze nigdy.

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 40 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Łosoś w kokosowym curry

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. Dopraw łososia solą i pieprzem. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej. Połóż łososia skórą do dołu i smaż na złoty kolor, około 5 minut z każdej strony. Zdejmij z patelni i połóż na talerzu.
    2. Na średnim ogniu zeszklij szalotkę. Dodaj pastę curry, czosnek i imbir i gotuj, aż pasta przyciemni się i zacznie pachnieć. Zmniejsz ogień i powoli wlej mleko kokosowe, następnie dodaj sos sriracha i sos rybny i zagotuj. Włóż łososia na patelnię i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut, w zależności od grubości łososia.
    3. Przełóż rybę na talerz i polej sosem. Podawaj z ryżem, limonkami i posyp kolendrą.
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności