Łosoś teriyaki

Słodkie chilli, miód, olej sezamowy, mirin i sos sojowy tworzą przepyszny sos o azjatyckim charakterze. Jeśli masz ochotę na kuchenne eksperymenty, ten przepis będzie dla Ciebie idealny.

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia bliskowschodnia
Metoda przyrządzania: Pieczenie
Łosoś teriyaki

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg). Przełóż dwa filety z łososia do dość płytkiego naczynia żaroodpornego.
    2. Wymieszaj ze sobą:1 łyżkę słodkiego sosu chilli, 1 łyżkę miodu, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, 1 łyżkę mirin lub wytrawnej sherry, 2 łyżki sosu sojowego i 2 łyżeczki drobno startego imbiru w małej misce. Polej łososia sosem w taki sposób, aby oba filety były nim całkowicie przykryte. Piecz przez 10 minut.
    3. W międzyczasie przygotuj pak choi. Przekrój chińską kapustę wzdłuż, aby oddzielić od siebie liście.
    4. Podgrzej 2 łyżeczki oleju roślinnego i 2 łyżeczki oleju sezamowego w woku (lub na głębokiej patelni). Dodaj starty czosnek i krótko podsmaż.
    5. Dodaj pak choi na patelnię i smaż do momentu, w którym liście zaczną delikatnie więdnąć. Następnie zalej całość wywarem rybnym lub warzywnym i przykryj patelnię pokrywką – gotuj przez ok. 5 minut. Chodzi o to, żeby twarde łodygi kapusty nieco zmiękły, nie tracąc przy tym swojej chrupkości.
    6. Łososia i pak choi wyłóż na głęboki talerz. Polej sosem i posyp sezamem. Całość podawaj z ryżem lub makaronem.
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności