Opis przepisu

Sałatka nicejska z tuńczykiem to absolutny klasyk! My postanowiliśmy go delikatnie… zmodyfikować. Użyliśmy pieczonego łososia, co sprawia, że całość wydaje się nieco bardziej wyjątkowa. Koniecznie spróbujcie sałatki nicejskiej w nowym, łososiowym wydaniu!

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 40 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

Łosoś wędzony na gorąco
8 łyżek oliwy
230 g zielonej fasolki
Szklanka pomidorków koktajlowych
Szalotka
Główka sałaty maślanej
4 duże jajka
1 łyżka musztardy
1 łyżka czerwonego octu winnego
½ szklanki oliwek
Sól i pieprz

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Podgrzej łososia w piekarniku nagrzanym do 150 ºC. W międzyczasie napełnij wodą średni garnek (do ¾ wysokości). Dodaj łyżeczkę soli i zagotuj pod przykryciem na średnim ogniu.
2. Przygotuj fasolkę – przytnij końce ich łodyg. Pomidorki koktajlowe przetnij na pół, a szalotkę obierz i drobno posiekaj. Całość przełóż do miski i odstaw.
3. Oddziel liście od główki sałaty i ułóż na talerzu (półmisku). Przykryj wilgotnymi ręcznikami papierowymi i schłódź w lodówce.
4. Gdy woda się zagotuje, wrzuć do niej fasolkę i gotuj do miękkości – ok. 2 minut. Czekając, aż zielona fasola się ugotuje, napełnij kolejną miskę (do połowy) lodowatą wodą. Przy użyciu szczypców, szybko wyjmij fasolkę (ale zostaw wrzącą wodę) i przełóż do miski z lodowatą wodą. Zostaw tam zieloną fasolkę na 15-20 sekund lub na tyle długo, aby całkowicie ją schłodzić, a następnie wyjmij z wody i osusz; odłóż na bok. Zachowaj wodę z lodem do przygotowania jajek.
5. Do wrzącej wody włóż 4 jajka i gotuj dokładnie 8 minut. Przenieś do zimnej wody j i pozostaw do ostygnięcia na 2 minuty. Obierz jajka, cały czas trzymając je pod wodą. Osusz jajka i przenieś na deskę do krojenia.
6. Do miseczki z szalotką dodaj: łyżkę musztardy, łyżkę octu i szczyptę cukru. Dopraw solą i pieprzem. Bez przerywania mieszania dodawaj powoli 6 łyżek oliwy. Ubijaj do czasu powstania zemulgowanego dressingu.
7. Wyjmij półmisek z sałatą z lodówki i skrop ok. 1/3 dressingu. Na sałacie ułóż zieloną fasolkę, pomidory i ½ szklanki oliwek. Przekrój jajka na pół ułóż w wolnych miejscach na półmisku.
8. Łososia potnij na mniejsze kawałki i ułóż na sałatce. Całość polej dressingiem i dopraw sola oraz pieprzem.

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności