Labraks po grecku

Idealnie upieczony labraks, to imponujący obiad, zwłaszcza, że możesz go przygotować w zaledwie 20 minut. Jeśli dodatkowo przygotujesz do niego sos ladolemono, to w twojej kuchni zapachnie kulinarną Grecją.

Główny składnik: Labraks
Czas całkowity: 20 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie
Labraks po grecku

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Blaszkę wsuń na środkowy ruszt.
    2. Przetnij rybę wzdłuż brzucha. Ostrym nożem zrób dwa nacięcia po obu stronach ryby. Natrzyj labraksa (z obu stron) solą i czarnym pieprzem, wkładając przyprawy do nacięć i do wnętrza ryby.
    3. Do środka ryby włóż pokrojoną cebulę i cytrynę.
    4. Piecz na środkowej półce rozgrzanego piekarnika przez 5 minut z jednej strony, a następnie odwróć i piecz przez kolejne 5 do 7 minut lub do momentu, gdy ryba będzie gotowa i łatwo się rozdrobni. Włącz tryb grilla i umieść rybę ok. 15 cm od źródła ciepła na 3 do 4 minut lub do zwęglenia skóry.
    5. W trakcie pieczenia grecki sos ladolemono.
    6. Gdy ryba się upiecze, przełóż ją na półmisek do serwowania i skrop sosu ladolemono, pamiętając, aby dodać trochę sosu również do całej części zagłębienia. Pomidorki posolić i polać nimi rybę (można ponownie skropić sosem wszystkie pomidory).
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności