Kremowy łosoś z porem i pieczonymi ziemniaczkami

Pieczony łosoś to swego rodzaju klasyk rybnej kuchni. Można go przygotować na mnóstwo sposobów. My proponujemy podpiec go w towarzystwie śmietanowo-porowego sosu oraz ziemniaków.

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 35 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Kremowy łosoś z porem i pieczonymi ziemniaczkami

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. Rozgrzej piekarnik do 200°C (jeśli używasz termoobiegu: 180°C). W średniej wielkości garnku zagotuj wodę. Wrzuć do niej ziemniaki i gotuj przez ok. 8 minut. Odcedź i pozostaw do przesuszenia w durszlaku na kilka minut.
    2. Przełóż ziemniaki na blaszkę do pieczenia i wymieszaj je z dużą ilością przypraw oraz 2 łyżkami oleju. Całość wstaw do piekarnika na 20 minut, ostrożnie mieszając ziemniaki w połowie czasu pieczenia.
    3. W międzyczasie przygotuj patelnię i rozgrzej na niej 1 łyżkę oleju (na średnim ogniu). Na patelnię wrzuć pokrojonego pora i smaż przez 5 minut, aż zacznie mięknąć. Dodaj posiekany czosnek, a następnie śmietanę, kapary i 75 ml gorącej wody. Całość zagotuj. Na sam koniec dodaj szczypiorek.
    4. Ustaw piekarnik na grzanie od góry. Zalej ziemniaki kremowym sosem porowym, a na wierzchu połóż filety z łososia. Grilluj przez 7-8 minut lub do czasu, aż całość się zagotuje.
    5. Po wyciągnięciu blaszki udekoruj danie szczyptą szczypiorku i podawaj.
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności