Opis przepisu

Śledzie w curry to tradycja na duński świąteczny obiad. Śledź podaje się z krążkami cebuli, gałązkami kopru i jajkiem na pół ugotowanym na twardo – najlepiej zimnym sznapsem. Naszym zdaniem, ta propozycja jest tak pyszna, że śmiało możecie ją przygotować poza sezonem świątecznym.
Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 35 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia skandynawska
Metoda przyrządzania: Gotowanie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

12 filetów śledziowych matjas
1 łyżka ziaren pieprzu
1 łyżka nasion kolendry
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka nasion kozieradki
5 kardamonów zielonych
400 ml octu spirytusowego
1½ szklanki cukru
3/4 szklanki soku jabłkowego lub wody
1 duża cebula
2 świeże chilli
4 liście laurowe
1 laska cynamonu
1 łyżka mielonej kurkumy
2 łyżki curry w proszku
5 cm świeżego imbiru w plastrach

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Upraż przyprawy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć.
2. Dodaj je do pozostałych składników zalewy, zagotuj a potem gotuj przez 15 min na małym ogniu.
3. Wystudź zalewę.
4. Zalej pokrojone śledzie i wstaw do lodówki na przynajmniej 3 dni, najlepiej na tydzień. Śledzie powinny zostać w całości przykryte zalewą.

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności