Imprezowa sałatka ze śledziem i jabłkiem

Chcesz zachwycić swoich gości czymś lekkim i orzeźwiającym? A może przygotować odpowiedni dodatek do wieczoru przed telewizorem? Ta sałatka spisze się idealnie w każdej sytuacji!

Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 6 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia skandynawska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Imprezowa sałatka ze śledziem i jabłkiem

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. Po obraniu i pokrojeniu jabłek wymieszaj je dobrze z sokiem z cytryny - dzięki temu zachowają swój kolor!
    2. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Uważaj, żeby nie zagotować ich za mocno! Następnie wypłucz je w zimnej wodzie, aby szybko ostygły.
    3. Pokrój ugotowane ziemniaki w plastry o grubości ok. pół centymetra.
    4. Zmieszaj ze sobą śmietankę i chrzan a następnie dodaj do nich łyżkę marynaty ze słoika ze śledziami. Wymieszaj jeszcze raz i dopraw sola i pieprzem.
    5. Pokrój filety ze śledzia w paski o grubości ok. 3 cm.
    6. W dużym naczyniu wymieszaj jabłka, ziemniaki, cebulę, śledzia i koper. Zalej dressingiem z śmietanki, chrzanu i marynaty. Dobrze wymieszaj. Jeśli stwierdzisz, że sałatkę należy jeszcze doprawić - dodaj soli i pieprzu. Gotowe!
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności