Grillowana cukinia na okrągło z łososiem i kuskusem

Okrągłe cukinie pięknie wyglądają, a nadzieniem z łososia i kuskus do spróbowania zachęcają. Na grillu się wygrzewały, dzięki temu smaki idealnie się zmieszały.

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 3 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Grillowanie
Grillowana cukinia na okrągło z łososiem i kuskusem

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. Cukinie myjemy, odcinamy górną część, za pomocą łyżki wydrążamy miąższ, który drobno kroimy. Rada: jeśli w cukinii znajdują się duże pestki, to ich nie dodajemy. Wnętrze cukinii oprószamy solą i odstawiamy na ok. 20 min - warzywo puści sok, który odlewamy i suszymy wnętrze papierowym ręcznikiem.
    2. Kuskus zalewamy wrzącą wodą - tylko tyle, żeby został przykryty, wchłonie wodę i będzie al dente. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, jajko miksujemy z miąższem z awokado i mieszamy ze śmietanką. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulkę, dodajemy miąższ z cukinii, oprószamy delikatnie solą i przesmażamy do momentu, aż odparuje woda. Dodajemy kuskus, posiekany szczypiorek, mieszamy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Wlewamy masę jajeczną, doprawiamy pieprzem i łączymy składniki.
    3. Na dno cukinii układamy plastry łososia wędzonego (kawałek łososia zostawiamy do dekoracji), wypełniamy nadzieniem i natłuszczamy zewnętrzną część olejem. Przekładamy na folię aluminiową. Grillujemy na dolnym ruszcie, w temp. ok. 200°C przez ok. 25 min.
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności