Fettuccine z wędzonym łososiem

Fettuccine jest uważane niemal za dobro narodowe Włoch. Choć jest to prosta w przygotowaniu potrawa, uważa się, że do jej zrobienia potrzebne są składniki najwyższej jakości. W oryginalnym przepisie znajdziecie jedynie 3: makaron, masło i parmigiano reggiano. Nasza wersja tej słynnej potrawy została urozmaicona o wino, przyprawy, a także… łososia wędzonego na gorąco.

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Fettuccine z wędzonym łososiem

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. W miseczce wymieszaj 4 łyżki wina, 2 łyżki oleju, 1/4 łyżeczki bazylii, 1/4 łyżeczki oregano oraz sól i pieprz. Następnie dodaj łososia – zamocz go z obu stron. Przykryj i wstaw do lodówki na ok. godzinę.
    2. Na dużej patelni podsmaż cebulę. Dodaj brązowy cukier, resztę wina, bazylię, oregano, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i duś całość bez przykrycia (ok. 5 minut). W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
    3. Odsącz łososia z marynaty. Ułóż go na patelni (na sosie ) i ponownie doprowadź do wrzenia. Zredukuj moc palnika i duś pod przykryciem, do momentu aż ryba zacznie się lekko kruszyć widelcem (ok. 6 minut).
    4. Zdejmij rybę z patelni. Odsącz makaron i dodaj do sosu - wymieszaj, aby dobrze połączyć składniki. Nakładaj na talerze, a na samym wierzchu ułóż łososia. Całość posyp parmezanem.
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności