Croque Madames z łososiem

Francuskie śniadania są jednymi z najsłynniejszych na całym świecie. Nic dziwnego! Łączą w sobie pożywność, efektowność i niesamowity smak. Jednym z absolutnych klasyków w tej dziedzinie są Croque Madames. W środkowej Francji podaje się je co prawda z wędliną, ale na wybrzeżach króluje właśnie taka wersja – z wędzonym łososiem!

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia francuska
Metoda przyrządzania: Smażenie
Croque Madames z łososiem

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. Zacznij od przyrządzenia beszamelu. Rozpuść jedną łyżkę masła w średnim rondlu na średnim ogniu. Dorzuć mąkę i dobrze wymieszaj, gotując przez ok. 30 sekund.
    2. Powoli, stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając. Skończ, gdy mieszanka stanie się jednolita i gęsta. 2 minuty powinny wystarczyć. Zdejmij z ognia i przypraw solą i pieprzem.
    3. Pozostałym masłem posmaruj kromki pieczywa z jednej strony. Cztery kromki odłóż na bok, a pozostałe cztery posmaruj z drugiej strony musztardą. Połóż na tej stronie plaster łososia, posyp go koperkiem i ¼ szklanki tartego sera. Przykryj całość odłożonymi wcześniej kromkami pieczywa – masłem do góry!
    4. Rozgrzej piekarnik.
    5. Rozgrzej duży rondel na średnim ogniu i ułóż na nim pojedynczo przygotowane kanapki. Smaż przez ok. 2 minuty i przewróć na drugą stronę. Finalnie obydwie strony powinny przybrać złoto-brązowy kolor.
    6. Posmaruj jedną stronę każdej kanapki 2 łyżkami beszamelu i obsyp ¼ szklanki pozostałego sera.
    7. Włóż do piekarnika i piecz, aż ser przybierze brązowo-złoty kolor. W tym czasie przygotuj 4 jajka sadzone. Dopraw je solą i pieprzem i połóż po jednym na każdej kanapce. Gotowe!
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności