Chlebek polarny w towarzystwie łososia

Chłód potrafi rozgrzać naszą wyobraźnię i przyczynić się do stworzenia czegoś prostego i jednocześnie pysznego. Doskonale wiedzą o tym Szwedzi – twórcy puszystego chleba polarnego tzw. pollarbröd. Z wyglądu przypominają nieco podpłomyki, jednak do ich przygotowania potrzebne są drożdże.

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: do 150 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia norweska
Metoda przyrządzania: Pieczenie
Chlebek polarny w towarzystwie łososia

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże i sól. Dodaj masło i śmietanę. Zacznij zagniatać ciasto. Bardzo powoli zacznij dolewać wodę, cały czas zagniatając ciasto. Skończ, gdy ciasto będzie miało jednolitą i elastyczną konsystencję oraz nie będzie się kleić do ręki.
    2. Ciasto przełóż do miski, przykryj ją folią aluminiową i odłóż w ciepłe miejsce np. na kaloryfer na ok. 1,5 h.
    3. Podziel ciasto na 6 równych części. Z każdej rozwałkuj placek o grubości ok. 0,5 cm. Ułóż gotowe ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odłóż w ciepłe miejsce, przykryte materiałową szmatką, na ok. 30 minut.
    4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Gdy chlebki urosną, zrób palcami niewielkie wgłębienia i wstaw blachę do piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut, aż placuszki lekko zbrązowieją. Odstaw do ostygnięcia.
    5. Polecamy podawać je ze śmietankowym serkiem, łososiem wędzonym w dymie dębowym oraz ulubionymi warzywami.
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności