Śledzie to chyba najbardziej polska ryba, jaką można sobie wyobrazić. Od lat towarzyszy nam na wigilijnych stołach i podczas spotkań z rodziną czy przyjaciółmi. Gotowe śledzie (w zalewie, sosach czy marynatach) można kupić w niemal każdym sklepie, ale prawdziwą przygodą jest przygotowanie z nich czegoś więcej. Oto kilka niezawodnych przepisów na pyszne śledzie.

Śledzie pod pierzynką

Jedna z najbardziej klasycznych potraw ze śledziem, często podawana podczas Świąt Bożego Narodzenia. Aby je przygotować, potrzebujesz filetów śledziowych w oleju – doskonale sprawdzą się te od SuperFish – 2 marchewki, 2 ziemniaków, 2 łyżki majonezu, 3 korniszonów korniszonów i sera. Gotowanie rozpoczynamy od warzyw (ziemniaki i marchew), które gotujemy do miękkości, a następnie kroimy w dość drobną kostkę. Kroimy także ogórki, które dodajemy do pozostałych warzyw. Jeśli lubisz wyjątkowo aromatyczne śledzie, możesz dokroić do nich cebulę. 200 ml majonezu dopraw pieprzem i świeżym lub granulowanym czosnkiem. Kolejnym krokiem jest układanie śledzi – w misce lub półmisku. Dobrze jeśli filety są w stosunkowo małych kawałkach. Przykryj je pierzynką z warzyw, następnie majonezu, a sam wierzch posyp startym serem. Oto pierwszy przepis na pyszne śledzie.

Śledzie po tatarsku

Są potrawą jeszcze bardziej aromatyczną niż śledzie pod pierzyną. Pierwszym krokiem jest pokrojenie ryb i cebuli w naprawdę drobną kostkę, a następnie ich wymieszanie. Dodaj do nich po jednej łyżce koncentratu pomidorowego i majonezu oraz przypraw (pieprz, ostrą paprykę i sól). Cały czas mieszając, dodaj dwie łyżki oleju. Ugotuj jajko na twardo, które posiekane, stworzy wraz z pietruszką posypkę na całość. Smacznego!

Kotlety ze śledzi

Brzmi nietypowo, prawda? Warto wykorzystać ten przepis w celu przygotowania smacznego dania dla znajomych, którzy nie jedzą mięsa. Jak zrobić śledziowe kotlety. Pierwszy krok należy wykonać dzień wcześniej – śledzie matjasy należy namoczyć w wodzie (najlepiej przez całą noc). Drugim krokiem jest ich posiekanie. Cebulę zetrzyj na małych oczkach tarki i podsmaż na maśle – dodaj do posiekanych ryb. Namocz bułkę w mleku i również dodaj do całości. Dopraw według własnego uznania. Wbij surowe jajko i dodaj dwie łyżki masła, a następnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, do powstania jednolitej masy. Konsystencja powinna być na tyle stała, żeby dało się uformować kotlety, które następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Pozostało tylko smażenie – na rozgrzanym oleju, z obu stron, do czasu uzyskania pięknie złotego koloru.

Barszcz ze śledzia

Zupa ze śledzia to zdecydowanie nietypowa propozycja. Zwłaszcza, że tą zupą nie jest rybna, a.. barszcz czerwony. Brzmi jak połączenie Wigilijne? Z pewnością, ale nie tylko! Jak przygotować takie śledzie? Po pierwsze, musimy ugotować grzyby (3 suszone) – przez 10 minut. Następnie należy je odcedzić. W czasie gotowania podsmaż cebulę, aby zalać ją wywarem z grzybów (ok. 750ml). Całość doprowadź do wrzenia. Ugotowane wcześniej grzyby drobno posiekaj i dodaj do wywaru. Dodaj również ok. 100 gramów ugotowanej fasoli. Gotuj całość 3 minuty i dodaj gotowy barszcz czerwony (tak, może być taki z kartonu). Śledzie pokrój w wąskie paski i rozłóż do miseczek. Skrop sokiem z cytryny i zalej zupą.

Zupa śledziowa

Barszcz czerwony nie zalicza się do Twoich ulubionych potraw? Mamy pomysł na jeszcze jedną zupę – śledziową. Podobnie jak barszcz, z powodzeniem może zagościć na świątecznym stole. Zacznij od pokrojenia cebuli w piórka i wrzucenia jej do garnka. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i po szczypcie cukru, soli i gorczycy. Na sam koniec dodaj łyżkę octu winnego lub jabłkowego. Zalej całość szklanką wody i gotuj 10 minut na małym ogniu, ostudź. Śledzie (ok. ½ kg) pokrój na małe kawałki i dodaj do powstałej marynaty, wraz z dwiema szklankami jogurtu naturalnego lub słodkiej śmietany. Wymieszaj ze sobą składniki i dodaj kilka-kilkanaście kropel cytryny – aromat cytrynowy powinien być bardzo dobrze wyczuwalny. Dobrze jest przygotować zupę dzień wcześniej i wstawić do lodówki na noc, żeby składniki się „przegryzły”. Przed podaniem możesz ugotować ziemniaki, wyłożyć na talerz i zalać zupą.

Awokado nadziewane śledziami

Taka propozycja doskonale sprawdzi się jako przystawka na niejednym przyjęciu. Potrzebować będziemy oczywiście awokado – standardowa porcja na 4 osoby wymaga ich 2. Najpierw jednak powinniśmy namoczyć ryby w zimnej wodzie. Po ich osuszeniu pokrój je w drobną kostkę, tak samo posiekaj cebulę. 3 łyżki majonezu przełóż do salaterki i dodaj kapary (ok. 2 łyżki), musztardę (łyżeczkę), połowę pokrojonej cebuli i łyżeczką soku z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Awokado przekrój na pół i wyjmij pestkę. Przy użyciu łyżki wydrąż nieco miąższu i dodaj go do salaterki z pozostałymi składnikami. Po kolejnym wymieszaniu wyłóż pastę śledziową do awokado i ozdób pozostałą częścią cebuli, pietruszką i pieprzem. Najlepiej smakują schłodzone.

Mamy nadzieję, że powyższe 6 przepisów skutecznie Was przekonały, że receptura na pyszne śledzie nie oznacza przepisów świątecznych – choć oczywiście mogą się z nimi łączyć. Nasze propozycje są naprawdę łatwe w przygotowaniu, jeśli jednak nie jesteś fanem/fanką gotowania, możesz sięgnąć po gotowe produkty SuperFish: giżyckie korki ze śledzia, kaszubskie korki ze śledzia, fishsnacki w 3 wydaniach podstawowych np. z żurawiną i 3 wydaniach na ostro np. habanero.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności