Bez wątpienia jesteś tu ze względu na sezon grillowy. Najprawdopodobniej udało Ci się przeczytać tekst o grillowaniu ryb lub nasz przepis na niezawodną marynatę do łososia. Jest więc możliwym, że zainteresuje Cię wpis o najciekawszych dodatkach do grillowych dań rybnych! Dobrze wydedukowaliśmy? 😉

Fish &… Chips

Chyba nikogo nie dziwi, że musieliśmy zacząć od wyspiarskiego specjału. Choć w grillowym wydaniu będzie luźną adaptacją  –  znane i lubiane przez wszystkich frytki to niezawodny dodatek do ryb. Można przygotować je w domu. Usmażyć lub upiec. Standardowe faliste lub proste frytki można zastąpić pokrojonymi w grubą kostkę lub ćwiartki kawałkami ziemniaków. Upieczone w piekarniku lub zgrillowane na folii, z serdeczną szczyptą soli, oregano i listkiem tymianku – zasługują na pierwszym miejscu na naszej liście.

Wykałaczki

O ile same wykałaczki nie nadają się do spożycia – są w tym przypadku celowo zaskakującym rdzeniem potrawy! Spróbujcie wędzonego łososia w formie szaszłyku z marynatą i cząstkami limonki! Ten akapit jest już tak zaskakujący, jak smaczny jest opisany w nim pomysł! Dodatkowym elementem podnoszącym atrakcyjność przepisu jest marynata. Pisaliśmy o marynacie do grillowanych ryb, ale w tym przypadku, bardziej odpowiednia wydaje się ta, w której potrzebne będą: 4 łyżki soku z ananasa, sok z 1 limonki, 1 łyżka tequili, 4 ząbki rozdrobnionego czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, ½ łyżeczki mielonego kminku, 2 pokrojone papryczki chili i 2 łyżki pokrojonej świeżej kolendry.

Szparagi

Jest wiosna, to muszą być szparagi! Mogą, a więc muszą być też młode ziemniaczki i łosoś. Wszystko sprawnie i za jednym zamachem przyrządzone w folii na grillu. Pysznie, zdrowo, wygodnie i szybko! Tyle korzyści można osiągnąć tylko podczas grillowania. Możesz użyć przeróżnych kombinacji ryb i warzyw: szparagi pasują do łososia, ale jeśli nabierzesz ochoty np. na grillowane ziemniaki ze śmietaną – nic nie stoi na przeszkodzie, by podawać je ze śledziem!

Brokuły

W sałatce będą banalne w przygotowaniu, ale zachwycające razem z migdałami i serem feta. Idealnie pasuje do rybnych filetów. Będzie kolorowo (zwłaszcza jeśli lubicie zieleń) i przepysznie, przy tym zdrowo i lekko. Potrzebne będą, oprócz kilku głodnych gości, brokuły, ser feta, jogurt naturalny, płatki migdałów lub słonecznika, kilka ząbków czosnku i pieprz. W kilka minut stworzycie ukoronowanie grillowanej ryby i będzie mieć czas, by nacieszyć się towarzystwem.

Bób

Majówka bez bobu technicznie nie spełnia podstawowych kryteriów majówki. Kochamy bób, bo pasuje do wszystkiego. Do ryby z grilla pasuje wręcz wybitnie. Zwłaszcza jeśli tą rybą jest łosoś skropiony cytryną, przyprószony świeżym koperkiem i pieczołowicie natarty marynatą. Soczysta ryba, świeży bób i lekki wiatr niosący zapach grillowanych potraw brzmi, nie tyle jak marzenie, co jak świetny plan na najbliższy weekend. Łosoś gwarantuje ciekawe kwaśno-słone połączenie. Bób gwarantuje, że nikt nie opuści stołu głodny.

 

 

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności