Wraz ze zmianą pór roku zmienia się nasza dieta. Kiedy tylko dni zaczynają się robić cieplejsze i słoneczniejsze, nie mamy ochoty na gorące i ciężkie posiłki. Najchętniej jemy wtedy produkty, które nie wywołają u nas poczucia ciężkości i których przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu. W jakich sposób przygotować lekkie i proste dania, w których wykorzystamy łososia i śledzia?

Śniadanie

Najprostszym rozwiązaniem jest wykorzystanie wędzonego łososia jako składnika do kanapek. Świeżą bagietkę czy kromkę chleba możemy posmarować serkiem śmietankowym, a następnie dodać takie dodatki (najlepiej sezonowe), na jakie tylko mamy ochotę: pomidora, sałatę, koperek, szczypiorek czy przyprawy. Do łososia w wydaniu kanapkowym idealnie pasuje również jajko w koszulce tzw. po benedyktyńsku.

Gotowe w 15 minut

Wędzony łosoś perfekcyjnie nada się także do jajecznicy. Nic prostszego – wystarczy przygotować jajecznicę według własnych upodobań, a w ostatniej fazie smażenia oprószyć ją drobno pokrojonym łososiem.

Lunch

W porze lunchu doskonale sprawdzi się tatar. Poszatkowanie ryby, ogórka, cebuli i papryki nie zajmuje dużo czasu, a można w ten sposób doskonale zaspokoić pierwszy głód.

Jeśli najdzie nas ochota na słodki akcent w porze lunchowej, nic nie stoi na przeszkodzie abyśmy przygotowali typowe śledzie w śmietanie lub aromatyczne śledzie z rodzynkami. Innymi owocami które nadadzą rybnemu posiłkowi słodyczy mogą być śliwki albo jabłka.

Obiad

Polecamy przygotowanie sałatki. Do ulubionych warzyw wystarczy dodać smażonego lub wędzonego łososia. W wersji sałatkowej idealnie odnajdzie się także śledź. Całość możemy doprawić delikatnym sosem ziołowym na bazie octu vinegrette lub octem. W przypadku obiadu równie dobrymi pomysłami są także te najprostsze – np. zestawienie śledzia z młodymi ziemniakami.

młode ziemniaki ze śledziem

Podwieczorek

Podwieczorki zwykły być małymi i słodkimi posiłkami, dlatego śledzie na słodko sprawdzą się również o tej porze dnia. Jeśli będziemy mieć ochotę na łososia, możemy zrobić rybną roladę ze szpinakiem i serkiem śmietankowym. Tak prosta w wykonaniu przekąska może być podjadana przez cały dzień. Podobnie prezentuje się przepis w którym zamiast szpinaku wykorzystamy zielonego ogórka i paprykę, a zewnętrzna warstwa zostanie zamieniona na naleśnika.

Za przekąskę przed kolacją możemy potraktować także gotowe śledzie w sosie pomidorowym czy zalewie, które możemy pałaszować prosto ze słoika.

Kolacja

Ostatni posiłek dnia nie powinien być wysokokaloryczny ani obfity, ponieważ skomplikowane procesy trawienne mogą utrudnić zasypianie. Z tego powodu kolacja powinna być mała, ale treściwa. W ramach wieczornego posiłku idealnie sprawdzą się kanapki proponowane również na śniadanie, ale też np. jajka faszerowane.

Fani kuchni azjatyckiej ucieszą się na informację o możliwości zrobienia Rollsów rybnych. Wystarczy, że w arkusz papieru ryżowego zamiast paluszka krabowego czy krewetki włożymy wędzonego łososia. Obok ryby w rollsie mogą znaleźć się: sałata, papryka, ogórek i sezam. Smak możemy dopełnić sosem sojowym lub słodko-kwaśnym.

Na kolacje możemy też śmiało zjeść sałatkę śledziową. Marynowane papryka, cebula i ogórki doskonale komponują się z rybą w takim wydaniem. Aby całość miała charakter wieczornego posiłku, możemy przygotować sobie również kromkę ulubionego pieczywa.

 

 

 

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności