Za każdym razem, gdy sezon imprezowy trwa w najlepsze, na przyjęciach królują przede wszystkim szybkie do wykonania i efektowne przekąski. Czy można je przygotować z rybą? Odpowiedź jest oczywista: pewnie, że tak! Oto przystawki, które podbiją kubki smakowe Twoich gości.

 

Przygotowanie imprezy to nie lada wyzwanie. Musimy zaprosić gości, stworzyć w mieszkaniu odpowiedni nastrój, posprzątać … a do tego wybrać unikatowe menu. Tym bardziej, że jeśli chcemy zadowolić gusta wszystkich, nawet tych najbardziej wybrednych, trzeba się nagimnastykować. Co najlepiej podać? W tym przypadku zawsze sprawdza się to jedno, proste rozwiązanie: im bardziej różnorodnie, tym lepiej! Twoich znajomych i przyjaciół na pewno pozytywnie zaskoczą te niecodzienne i pyszne  przekąski z ryby. Ale to nie koniec ich zalet, bo żeby je wykonać nie musisz spędzać całego popołudnia przed przyjęciem w kuchni. Prosto i smacznie, a do tego jak pięknie! Przygotuj się na nieustanne prośby o dokładkę.

 

Co serwować na zimno?

Do najpopularniejszych przystawek imprezowych z rybą należą wszelkiego rodzaju kanapki i kawałki chrupkiego pieczywa (ala bruschetty). Do przygotowania tej przekąski możemy użyć np. długiej bagietki, którą kroimy w podkówkę, a następnie poszczególne kawałki skrapiamy oliwą, smarujemy serkiem śmietankowym, a na górze układamy kawałki wędzonego łososia i odrobinę koperku. Pokrojoną bagietkę możemy także podpiec wcześniej w piekarniku – wtedy warto posmarować pieczywo aromatycznym masłem czosnkowym, a po wyjęciu z piekarnika położyć na kawałki cienkie płaty łososia i pokrojone pomidorki koktajlowe.

Analogicznie możemy przygotować pyszne tortille rybne na zimno. Pszenne placki smarujemy serkiem, układamy na nich kawałki grillowanej ryby (np. pstrąga), warzywa (sałatę, paprykę, ogórka), całość zawijamy, kroimy w grube plasterki. Jeśli dodatkowo podamy z mini-tortillami sos pomidorowy, to imprezowy hit murowany!

Ciekawą propozycją do przygotowania w formie imprezowej przekąski jest także tatar z dorsza. Jak wygląda? Wystarczy umyć i posiekać drobno filet z dorsza, następnie zrobić to samo z warzywami i owocami (mango, awokado, kapary, czerwona cebula), całość wymieszać z dwoma łyżkami majonezu i sosu sojowego oraz doprawić do smaku ulubionymi ostrymi przyprawami. Do dania warto także dodać odrobinę soku z limonki – doskonale podkreśli delikatny smak ryby. Jeśli chcemy nieznacznie zmodyfikować przepis na tatar – zamiast dodawać do ryby majonez wlejmy więcej soku cytrusowego i zamarynujmy przez kilka godzin. W ten sposób uzyskamy pyszne ceviche, które można podawać z chipsami bądź grzankami.

Szukając pomysłu na imprezowe dania nie zapominajmy także o dwóch absolutnych klasykach: sałatce z wędzonym łososiem, rukolą i pomidorkami koktajlowymi oraz koreczkach śledziowych w oliwie. Do sałatki zamiast zwykłego dressingu dodajmy aromatyzowany sos balsamiczny i prażone pestki słonecznika – zupełnie zmienią smak dania.

 

Co serwować na ciepło?

Pomysłów jest co nie miara! Ciekawą propozycją będzie na pewno prosta wariacja wokół polędwicy Wellington – tylko w wersji z rybą. Przygotujemy ją zawijając w ciasto francuskie większy kawałek filetu z łososia. Rybę należy najpierw nasmarować czosnkiem i rozmarynem, a ciasto wysmarować serkiem śmietankowym i położyć na nie podsmażony na maśle szpinak oraz filet. Następnie zawinąć w całość i piec przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Do potrawy idealnie będzie pasował kieliszek białego wina i lekki maślany sos. Równie dobrze danie to można serwować na zimno.

Niecodzienną przekąską mogą stać się mini placuszki rybne. Można je zrobić w następujący sposób: do posiekanej surowej ryby wbijamy jajko, dodajemy pokrojoną cebulę, bułkę tartą, solimy i pieprzymy do smaku, a następnie całość dokładnie mieszamy. Teraz pozostało nam usmażyć placuszki na oleju, odsączyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu i… są gotowe do podania! Alternatywnym sposobem serwowania tych pysznych przystawek jest umieszczenie ich w pszennej bułce, z sałatą, pomidorem, majonezem i sosem pomidorowym – tak oto zrobimy pyszne rybne burgery.

Jeśli wśród gości mamy miłośników kuchni meksykańskiej, możemy zaserwować także proste do wykonania rybne tacos. Gwarantujemy: Twoi goście będą wniebowzięci!

Copyright © 2022 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności

Pliki cookies

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.