WIELOŚĆ ŚWIATÓW

Wędzenie to tradycyjna i naturalna technika, której używano niegdyś głównie w celach utrwalania żywności. Jej tajniki przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie, a oryginalne receptury skrzętnie chroniono. Nic dziwnego – to tak, jak z przepisami babci na popisowe ciasto czy pyszną konfiturę. Jednak wędzenie to coś więcej niż tylko sposób na konserwację żywności. To przede wszystkim jedna z najstarszych, rzemieślniczych sztuk łączenia ze sobą odpowiednich smaków i aromatów.

Jaki jest jej sekret? To w dużej mierze zasługa długiego czasu, odpowiednio dobranej temperatury, unikalnej kompozycji przypraw i wreszcie rodzaju opału. W szczególności to, w jakim dymie drzewnym tuszki są wędzone, ma ogromne znaczenie. Subtelne aromaty olejków drzewnych, które uwalniają się w powolnym procesie spalania, wyraziście uszlachetniają smak ryby. Dlatego też w nowych produktach marki SuperFish znajdziecie oryginalne kompozycje wyselekcjonowanych gatunków łososia, które po mistrzowsku połączyliśmy z odpowiednim rodzajem dymu. Sprawdźcie, co dla Was przygotowaliśmy:

Łosoś atlantycki wędzony w dymie dębowym

Łosoś atlantycki wędzony w dymie dębowym

Drewno dębowe cenione jest przede wszystkim za swoją niezwykłą trwałość i różnorodne zastosowanie. Służy między innymi jako opał podczas wędzenia. Dym dębowy cechuje się delikatnie słodkawymi nutami oraz wyrazistym aromatem, który świetnie komponuje się z morskim smakiem ryby. W połączeniu z łososiem atlantyckim, tworzy delikatną, acz wyrazistą kompozycję smakową.

Łosoś dziki sockeye wędzony w dymie klonowym

Łosoś dziki sockeye wędzony w dymie klonowym

Czysty, karmelowy smak rodem z lesistych równin Kanady. Klon znany jest głównie dzięki gęstemu syropowi, który pozyskiwany jest z bursztynowej żywicy drzewa. Nieoczywistym, acz wyjątkowo wykwintnym połączeniem smakowym dla dzikiego łososia sockeye są nuty klonowe. Dym z tego drzewa charakteryzuje się słodkawym aromatem, który podkreśla naturalny, bogaty smak ryby. Wprost idealny do wytrawnych win jako pyszna przekąska.

Łosoś BIO wędzony w dymie olchowym

Łosoś BIO wędzony w dymie olchowym

Wyjątkowo eleganckie, o mocnym obliczu – takie właśnie jest drewno olchowe. Cechuje się dużą wytrzymałością i plastycznością, która pozwala tworzyć przedmioty o wysokiej wartości estetycznej. Dym z tego drzewa charakteryzuje przyjemny, soczysty aromat, który sprawia, że ryba nabiera subtelnego posmaku wędzenia. Wprost idealne do wyrazistych dań, w których króluje łosoś!

KTÓRY WYBIERASZ?

Wyobraź sobie poranek –
chłodny, ale klimatyczny. Owiany mgłą i tajemnicą. Czujesz ten zapach? Lekko przydymiony, drzewny, dziki ale także… elegancki. Czy tak intensywny, aromatyczny i dębowy świat Ci odpowiada?

Wolisz popołudnia?
Niezależnie od tego, czy są słoneczne, rześkie, lekkie czy nie – najlepiej spędzać je z bliskimi podczas spotkań – chociażby na lunchu. W taki sposób przedstawia się delikatny, klasyczny i olchowy klimat.

Jeśli do wieczornego klimatu
wolisz dodać nieco więcej wyrafinowania i słodyczy, bardziej spodoba Ci się anturaż jesiennego, burgundowo-złotego klonu.

MNIEJ ZNACZY WIĘCEJ

Inspiracja naturą pochodzi nie tylko od drzew i dymów, które wpływają na nuty smakowe obecne w łososiu. Równie ważne jest dla nas zrównoważone pozyskiwanie surowca i ochrona środowiska. Certyfikacja BIO, Global Gap i MSC pozwala nam wypełniać w sposób odpowiedzialny zobowiązania wobec przyszłych pokoleń i natury. Ponadto, używamy przyjaznych dla środowiska opakowań, które mogą być poddane procesowi recyclingu.

Produkt Ekologiczny
Global GAP
MSC